Mergi la conținut

Dacă nu suporți un pic de plictiseală, telefonul câștigă

Stefan Beldie
Stefan Beldie
2 min timp de citire
De ce e importantă plictiseala

De când au apărut smartphone-urile, rețele sociale și serviciile de streaming (Netflix), ideea clasică de plictiseală pare să fi dispărut.

Oricine își poate distra atenția și consuma energia nervoasă fără niciun pic de efort doar aruncându-și privirea pe display-ul unui device.

Cel mai des, acest dispozitiv este telefonul.

Faptul că-l cari peste tot după tine îl transformă într-o armă cu care împuști plictiseala oricând își face apariția.

Dacă ești atât de arhaic încât preferi să-ți faci cumpărăturile cum mi le fac eu - adică mergând în magazin, interacționând cu marfa de o manieră clasică, citind etichete, alegând doar produse alimentare bune, schimbând două vorbe cu oamenii de la care cumperi de ani de zile etc. atunci probabil c-ai trăit și această scenă.

Stai la coadă și mai durează până vine rândul tău.

Așa că după aproximativ 2,34 secunde, îți scoți telefonul din buzunar și privești după ceva.

Nu contează ce, să fie ceva care să nu te lase să simți că te plictisești cât doamna aceea de la casă se mișcă în reluare atunci când scanează produsele.

Sau cât vânzătorul acela are chef de vorbă cu un client în vârstă care, culmea, la rândul său are ceva de spus.

Apoi, timpul se contractă și vine rândul tău să pui produsele pe bandă, dar imediat apare un nou timp "mort".

Noroc că telefonul e acolo să aducă "viață" în viața ta.

Din păcate, timpul zboară rapid când ai compania telefonului și vine rândul tău să plătești. Ești cumva surprins de eveniment, dar, din fericire, plata o faci tot cu telefonul pentru că banii clasici sunt desueți.

Cumva, nu-ți vine să te desparți de acest obiect atât de drag ție, care te salvează de cea mai mare nenorocire a vieții moderne - posibilitatea de-a te confrunta un moment cu viața reală și de-a te plictisi groaznic în compania acesteia.

Problema este însă că alungăm această plictiseală cu ajutorul tehnologiei și a celor care produc această tehnologie bazându-se pe o filosofie care ține cont doar de profitul lor, nu și de sănătatea ta fizică și nervoasă.

Plictiseala nu este un dușman.

Plictiseala este doar condiția aproape esențială ca mintea ta să poată funcționa profitabil pentru tine.

Ai nevoie de un pic de plictiseală înainte să poți fi creativ.

Ai nevoie de un pic de plictiseală înainte să începi să ții minte diverse lucruri și să nu mai ai impresia că nu mai știi pe unde au dispărut bucăți masive din viața ta.

Ai nevoie de plictiseală ca să te poți îndrepta cu plăcere spre activități profitabile - ex. cititul - dar care nu pot concura altfel cu urmăritul unui serial sau cu scroll-ul pe Facebook / Instagram.

În fine, ai nevoie de plictiseală ca să fii om, nu sclav al marilor companii de tehnologie care investesc miliarde într-un singur lucru - să nu te lase să te plictisești cu ajutorul stimulilor și algoritmilor din spatele fiecărei platforme pe care-ți oferă acces.

Prin urmare, dacă nu vei fi dispus să plătești prețul unei plictiseli inițiale, nu vei fi capabil să desprinzi de distracție pe care ți-l oferă tehnologia.

Și nu vei putea să folosești tu tehnologia ca să-ți faci viața mai bună, ci vei fi tu folosit de tehnologie iar și iar și iar.

Stare de bine

Postări asemănătoare

Câte ore ar trebui să muncești într-o zi

N-ar trebui să fie treaba mea. Ar trebui să fie treaba ta și atât. Din fericire, eu sunt de părere că majoritatea oamenilor ar trebui să lucreze mult mai puține ore decât o fac. Din păcate, părerea mea nu contează în cazul majorității oamenilor. Contează părerea angajatorului. Care angajator nu

Câte ore ar trebui să muncești într-o zi

Social media zombie: lipsit de focus, impulsiv și anxios

Știi deja povestea... Stai mult cu ochii în ecrane ca să te distrezi / să îți treacă vremea. Nimic nou. Poate doar faptul că TikTok pare să fie acum aplicația lider în cursa platformelor care, nu tocmai metaforic vorbind, îți prăjesc creierii. Sigur, uneori te minți singur că nu faci altceva

Efectele nebăgate în seamă ale consumului masiv de social media

Ai potențial, dar nu asta contează

Când vine vorba de potențial, există cam 3 categorii de oameni: 1. cei care au potențial și fac din asta un titlu de glorie 2. cei care au potențial și constată că l-au irosit de-a lungul timpului 3. cei care au potențial și profită pe îndelete de faptul că au

Folosește-ți potențialul sau vei regreta