Mergi la conținut

De ce ai nevoie de un VPN

Stefan Beldie
Stefan Beldie
6 min timp de citire
De ce ai nevoie de VPN și ce serviciu VPN să alegi

Dacă ești interesat de securitatea datelor tale și de un grad decent de anonimitate online, atunci folosirea continuă a unui VPN (Virtual Private Network) este o idee bună.

Din păcate, există tot felul de confuzii legate de ce face și ce nu face un VPN.

De asemenea, există tentația de-a folosi serviciile unui VPN gratuit sau tentația de a folosi serviciile unui VPN recomandat de surse interesate să-ți recomande ceea ce le aduce lor bani, nu ție beneficii.

În cele ce urmează, te ajut să iei o decizie bună pentru tine, nu pentru altcineva.

Ce este un VPN și la ce te ajută

Un VPN (Virtual Private Network) este un serviciu care îți protejează conexiunea la internet de atacuri asupra rețelei tale.

Atunci când conexiunea ta nu este protejată de un VPN, furnizorul tău de internet (ISP-ul) vede diverse lucruri legate de zbenguielile tale online.

De exemplu, vede ce site-uri vizitezi.

Totuși, dacă site-ul la care te conectezi folosește HTTPS (vezi acel lacăt în address bar), atunci Digi, Orange, Vodafone și ceilalți furnizori de net nu văd ce faci concret pe acel site.

Să zicem că vizitezi un site pentru adulți pentru că-ți place "alba". Furnizorul tău de net vede că-l vizitezi, dar nu are detalii concrete despre ce faci pe acel site. Nu c-ar fi greu de ghicit, dar oricum. Măcar nu identifică exact ce gusturi ai în domeniu.

Dacă vrei ca furnizorul tău de net să nu mai vadă la ce site-uri te conectezi, atunci poți folosi un VPN. În aceste condiții, furnizorul tău de internet va vedea doar că ești conectat la serverul unui serviciu de VPN, dar nu va mai vedea ce site-uri vizitezi.

De asemenea, un VPN mai este util într-o situație cu care mulți dintre noi ne confruntăm - atunci când te conectezi la o rețea publică.

De exemplu, conexiunea Wi-Fi oferită de cafenele, restaurante, mall-uri etc. Dacă nu folosești un VPN, atunci diverși flăcăi aflați în zonă pot supraveghea rețeau respectivă și pot astfel vedea ce faci online la fel cum ar vedea și furnizorul tău de internet (ISP-ul).

Uneori, chiar mai mult de atât, lucru care ar putea să te lase fără bani în cont în anumite cazuri.

În fine, un VPN mai este util să te protejeze de identificările de marketing ale diverselor site-uri pe care le vizitezi.

Atunci când ajungi pe un site prin mijlocirea unui server VPN, site-ul respectiv nu mai vede IP-ul tău real, ci vede IP-ul serverului VPN prin care te-ai conectat. Și cum alături de tine la acel server pot fi conectați și alte mii sau chiar zeci de mii de oameni, atunci identificarea ta devine inutilă.

Mai mult, cum serviciile de VPN au servere în tot felul de țări, poți să induci ideea că ești un vizitator dintr-o altă zonă decât în realitate.

Adică poți avea acces la servicii care altfel ar putea fi restricționate total sau parțial pentru România (Netflix, Hulu, Spotify etc.) sau ai putea avea acces la prețuri mai bune la diverse produse / servicii decât cele alocate pentru România (bilete de avion, cazări etc.)

Da, unele companii își vând produsele și serviciile ținând cont de proveniența clienților sau generează prețuri dinamice în funcție de interesul pe care-l percep față de produsul lor după ce analizează automat activitatea ta pe site-ul lor.

Deci un VPN îți oferă protecție față de marketing-ul agresiv al diverselor companii, îți crește securitatea online și chiar te poate ajuta să economisești bani.

Ce nu îți oferă totuși un VPN

În primul rând, un VPN nu îți oferă privațiune și anonimitate complete.

Așa ceva oricum nu există în lumea online, iar utilizarea unui VPN poate oferi un fals sentiment de securitate totală. Poți avea impresia că dacă folosești un astfel de serviciu, gata, îți poți face de cap.

Nici pe departe.

Deși furnizorii de net nu vor vedea ce site-uri vizitezi, iar un hacker nu va vedea ce date introduci în câmpurile de logare pe platforma de online banking sau în interfața altor servicii importante, cineva care își propune să te identifice o va face cu mare ușurință.

Prin urmare, pentru chestiuni care să-ți crească nivelul de anonimitate online browserul Tor este o soluție mult mai bună.

De asemenea, un VPN îți oferă protecție față de ISP-uri, dar nu-ți oferă protecție față de ele însele. Adică furnizorul tău de net nu va mai vedea ce site-uri vizitezi, dar în schimb poate vedea VPN-ul pe care-l folosești.

Sigur, aproape toate serviciile de tip VPN afirmă că nu trag cu ochiul, că nu monitorizează traficul clienților, că nu înregistrează date legate de acest trafic.

Problema este că, de cele mai multe ori, trebuie să le crezi pe cuvânt.

Ca să-ți câștige încrederea, unii furnizori de VPN-uri fac tot felul de eforturi să te convingă că au în mod real o așa zisă politică de "no loggins". De exemplu, apelează la tot felul de auditori externi care să confirme că oferă un serviciu corect și că ceea ce promit se întâmplă în realitate.

Dincolo de asta însă, într-un final ajungi în situația de a merge pe încredere, așa că cel mai sănătos lucru este să alegi un VPN cu un istoric confirmat în ceea ce privește corectitudinea.

Ce VPN să alegi

Recomandarea mea este să alegi unul dintre aceste trei servicii:

  1. IVPN
  2. Mullvad
  3. Proton VPN

Personal, folosesc Mullvad, dar toate sunt VPN-uri de bună calitate, oferite de companii care inspiră mai multă încredere dovedită decât orice alt serviciu de gen.

Marea problemă în domeniul alegerii unui VPN de încredere ține de faptul că Google este inundat de review-uri scrise de oameni interesați să alegi anumite servicii de VPN în defavoarea altora.

Iar interesul lor este să alegi acele servicii de pe urma cărora ei câștigă bani, indiferent de calitatea VPN-urilor pe care le recomandă.

De asta, dacă vei căuta după termeni precum "cel mai bun VPN" sau "best VPN to use", vei vedea că aproape toate review-urile recomandă aceleași nume: Nord VPN, ExpressVPN, CyberGhost, IP Vanish etc.

Adică acele servicii de VPN care au programe de afiliere în baza cărora cei care scriu review-uri câștigă bani în caz că recomandările lor sunt urmate de cei care le citesc.

Dacă un serviciu de VPN nu are un program de afiliere, aproape sigur va fi ignorat de scriitorii de review-uri.

Acum, nu înțelege că aceste VPN-uri care plătesc comisioane celor care le aduc clienți sunt automat servicii de slabă calitate. În anumite privințe, chiar pot excela - de exemplu, ExpressVPN e un serviciu foarte bun ca să accesezi conținut blocat pentru utilizatorii din România.

Pe de altă parte, dacă ești interesat de protejarea să-ți protejezi intimitatea atunci când accesezi diverse site-uri, marile servicii de gen ori au un istoric presărat de probleme, ori sunt înregistrate în țări în care nu există protecție reală pentru datele utilizatorilor.

În fine, cele trei recomandări ale mele, Mullvad și IPVN, n-au programe de afiliere.

Iar Proton VPN are, dar link-ul spre site-ul lor nu este unul afiliat. Prin urmare, faptul că vei alege unul dintre aceste servicii va aduce bani doar companiilor care le dețin și nimănui altcuiva.

De ce nu recomand un VPN gratuit

În condițiile în care există VPN-uri gratuite, de ce nu fac și o recomandare de acest gen?

Pentru că online, nimic nu este gratuit.

Când nu plătești cu bani, plătești cu altceva.

În cazul VPN-urilor gratuite, nu ai parte de servicii de o calitate asemănătoare celor pentru care plătești și nu ai parte de o minimă siguranță în ceea ce privește felul în care sunt gestionate datele tale personale.

Întotdeauna întreabă-te ce câștigă cineva ce-ți oferă gratuit un serviciu care-n mod normal costă bani.

Și întreabă-te de ce gratuitățile sunt tentante mai ales pentru utilizatorii care au cel mai scăzut nivel de cunoaștere în domeniul respectiv.

Simplitate

Postări asemănătoare

Cum să separi informația de distracție pentru eficiență și minte zdravănă

Un lucru deștept pe care-l poți face oricând, dar mai ales acum: să separi informația de distracție. La ce mă refer? Mă refer la eliminarea tendinței obișnuite de-a te păcăli singur când vine vorba de necesitatea de-a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă. La nevoia de informație.

De ce e important să separi informația relevantă de distracții și zgomote online.

Cum citesc cel puțin 52 cărți în fiecare an

Doamne, ce titlu nesimțit! Chiar dacă ar fi adevărat, tot ar fi ceva nerușinat de-a dreptul. Bine măcar că e un titlu mincinos. Click bait. Și bine că n-am vreo remușcare că te-am păcălit. Singurii care ar avea astfel de remușcări la nivel de vorbe sunt cei care citesc zeci

De ce ar trebui să recitești mai mult decât citești.

Totul sau nimic - când să te aperi de extreme și când să le îmbrățișezi

Una dintre cele mai fascinante relații pe care oamenii le dezvoltă este relația cu ideea de "totul sau nimic". De multe ori, între totul și nimic se poate întinde regatul vast al mediocrității. Iar în acest regat, pot domni tot felul de obiceiuri nesănătoase - de exemplu, obiceiul

Totul sau nimic - cum te aperi de extreme sau le îmbrățișezi