Mergi la conținut

Cum să-ți crești rapid siguranța online

Stefan Beldie
Stefan Beldie
4 min timp de citire
Cum să-ți crești rapid securitatea online

Siguranță online absolută nu există.

Dar poți face lucruri simple și eficiente ca să-ți crești această siguranță / securitate online măcar până la un nivel decent spre foarte bun.

Elimină prin închidere / ștergere toate acele conturi deschise în trecut și nefolosite în prezent.

Conturi de email neutilizate.

Conturi de social media nefolosie.

Conturi deschise pe diverse platforme de gaming.

Conturi pe site-uri de cumpărături.

Conturi bancare care au carduri asociate. Da, inclusiv conturi bancare care vegetează doar pentru ca banca să-și încaseze comisionul.

Orice cont care poate fi legat de activitatea ta online, dar care nu are o utilitate reală sau pur și simplu e nefolosit, merită închis.

De ce ar trebui să-ți închizi conturile neutilizate

Pentru că orice aplicație pe care o folosești, orice cont pe care-l deschizi este o cale de ajuns la tine.

Normal, fiecare cale este protejată de o ușă cu un lacăt.

Uneori, lacătul este ceea ce trebuie - adică știi cum să-ți alegi o parolă puternică și ușor de reținut.

Alteori, lucrurile nici măcar nu depind de tine, ci de măsurile de securitate mai bune sau mai puțin bune pe care le ia dezvoltatorul site-ului / platformei / aplicației.

Dar lucrurile acestea nu mai contează când tu nu mai exiști dincolo de respectiva ușă. Adică-ți elimini prin închidere / ștergere contul în cauză.

De asemenea, ți s-a întâmplat să primești un mail de la un site la care în trecut ți-ai deschis un cont, dar uitasești cu desăvârșire de existența sa?

Aproape sigur ai trăit asta.

Inclusiv când ai un manager de parole care conține toate logările importante pentru tine, rămâne ceva pe dinafară.

Nu pentru că n-ai fi organizat, ci mai ales pentru că anumite conturi ți le-ai făcut demult, când nu erai preocupat de ordine sau securitate în lumea digitată.

Un astfel de cont deschis în urmă cu mulți ani s-ar putea să fie protejat de o parolă slabă sau să fie găzduite de o platformă care deja a fost ciuruită de indivizi dornici să-i folosească baza de date pentru scopuri ilegale sau măcar imorale.

De câte ori primești astfel de notificări - gen updatare de termeni și condiții sau lansarea unui produs nou - de la un site pe care l-ai folosit atât de des c-ai și uitat că aveai cont acolo, șterge respectivul cont.

Șterge și datele personale asociate contului respectiv

Înainte de GDPR, închiderea unui cont de email / social media / magazin online etc. nu-ți oferea prea des posibilitatea să îți ștergi și datele personale asociate contului.

Cel mai des, închiderea unui cont însemna doar că nu mai avea acces la platforma respectivă, dar nu și că platforma / aplicația nu avea în continuare datele tale personale.

Acum, lucrurile s-au schimbat măcar la nivel de teorie pentru că practic este totuși imposibil să ai siguranța că fiecare dezvoltator respetă întocmai ceea ce promite legat de modul în care-ți gestionează datele personale.

În principiu însă, e important să te asigură că îți ștergi contul cu datele asociate, nu te limitezi doar la dezactivare.

De exemplu, în cazul unui cont de Facebook, platforma îți oferă ambele posibilități: să dezactivezi contul și să rămâi astfel cu date personale agățate în sistemul lor binevoitor sau să-ți ștergi contul cu tot ceea ce este asociat.

A doua variantă este ceea ce îți recomand în cazul oricărui cont la care vrei să renunți.

În cazul unor platforme / site-uri, nu vei vedea explicit că ceea ce ai șters implică și eliminarea din sistemul lor a datelor tale, așa că, în astfel de cazuri, îți recomand să le scrii pentru a le cere amănunte concrete.

Îți vor răspunde pentru că ești cetățean european și ai drepturi. Cred că printre puținele situații în care această sintagmă chiar contează.

După ce faci curățenie online, întreține-o

Indiferent că e vorba de lumea fizică sau de cea digitală, curățenia contează cu adevărat când o întreții.

Prin urmare, în loc să te apuci o dată la câțiva ani să treci prin toată existența ta digitală ca să te asigură că totul e-n regulă și că nu ești agățat de prea multe aplicații / site-uri / platforme, mai bine întreții ceea ce ai obținut după prima curățenie de gen.

Ce presupune ideea de întreținere?

Nimic altceva decât să gândești înainte să deschizi un nou cont de email, înainte să abonezi la cine știe ce minune de doi lei, înainte să-ți faci cont la fiecare nimic pe care-l cumperi deși ai putea să faci achiziția și ca simplu vizitator etc.

Deci întreținerea din acest punct de vedere înseamnă să nu deschizi conturi noi fără să fie absolută nevoie.

Și abia apoi, din când în când, să te uiți în mangerul de parole pe care-l ai
(sper că-l ai) și să vezi dacă nu cumva ceva și-a pierdut rostul și merită eliminat.

Ce câștigi în plus dincolo de securitate online

Spuneam că securitate online absolută nu există, dar tot merită să te protejezi pe cât posibil.

În plus, când iei astfel de măsuri, câștigi ceva în plus - această minimizare a prezenție tale online vine la pachet nu doar cu beneficii în ceea ce privește protecția datelor tale personale / finaciare sau de altă natură.

Vine la pachet și cu o economie de energie nervoasă.

Gestionezi mai puține lucruri și poți astfel să te concentrezi mai mult pe ceea ce contează în mod real pentru tine.

Ai putea crede că lucrurile cu care nu interacționezi zilnic, așa cum sunt diversele logări stocate în mangerul de parole nu au vreun impact asupra minții tale.

Aproape metaforic vorbind, tot ce deții ocupă un loc în mintea ta. Și tot ce ocupă un loc în mintea ta îți solicită la un moment dat ceva din bugetul tău de atenție / energie nervoasă.

Prin urmare, nu strică să faci această curățenie și să fii mai selectiv pe viitor nu doar pentru securitatea / siguranța ta, ci și pentru mintea ta.

Simplitate

Postări asemănătoare

Cum să separi informația de distracție pentru eficiență și minte zdravănă

Un lucru deștept pe care-l poți face oricând, dar mai ales acum: să separi informația de distracție. La ce mă refer? Mă refer la eliminarea tendinței obișnuite de-a te păcăli singur când vine vorba de necesitatea de-a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă. La nevoia de informație.

De ce e important să separi informația relevantă de distracții și zgomote online.

Cum citesc cel puțin 52 cărți în fiecare an

Doamne, ce titlu nesimțit! Chiar dacă ar fi adevărat, tot ar fi ceva nerușinat de-a dreptul. Bine măcar că e un titlu mincinos. Click bait. Și bine că n-am vreo remușcare că te-am păcălit. Singurii care ar avea astfel de remușcări la nivel de vorbe sunt cei care citesc zeci

De ce ar trebui să recitești mai mult decât citești.

Totul sau nimic - când să te aperi de extreme și când să le îmbrățișezi

Una dintre cele mai fascinante relații pe care oamenii le dezvoltă este relația cu ideea de "totul sau nimic". De multe ori, între totul și nimic se poate întinde regatul vast al mediocrității. Iar în acest regat, pot domni tot felul de obiceiuri nesănătoase - de exemplu, obiceiul

Totul sau nimic - cum te aperi de extreme sau le îmbrățișezi