Home Blog Energie pentru pișu’ și pentru toate celelalte

Energie pentru pișu’ și pentru toate celelalte

Dacă te-ai trezi într-o dimineață cu o resursă nesfârșită de energie, ce ai face mai întâi?

Cel mai probabil, mai întâi ai face un pișu’.

După o noapte de somn, anumite nevoi fiziologice trebuie satisfăcute, așa că-ți vei ține energia-n frâu până ai deveni un pic mai ușor decât cu câteva momente înainte.

Apoi, ai începe să folosești resursa nesfârșită de energie pentru tot felul de lucruri.

C-un asemenea atuu, aproape sigur te-ai concentra asupra unor chestiuni importante.

Prin urmare, unii dintre noi se vor apuca să caute leacul pentru o anume maladie.

Alții vor inventa dispozitive care vor face viața celorlalți mai ușoară. Sau mai grea, dacă ai cine știe ce porniri sadice.

Câțiva vor căuta soluții care să determine populațiile risipitoare ale lumii să economisească resurse și să-i scape de foame pe cei care sunt acum înfometați.

Sigur, vom fi și unii care ne vom orienta energia spre obiective în mod evident imposibil de atins – gen transformarea PSD într-un partid onorabil sau chiar transformarea lui Codrin Ștefănescu într-un personaj oarecum simpatic.

Ideea este că vom fi tentați să facem lucruri importante în opinia noastră.

Dacă tot avem energia supremă, să profităm de ea.

În condițiile acestea, cum îți explici faptul că-n realitatea obișnuită, când avem la dispoziție doar o energie finită, ajungem s-o consumăm pe tot felul de nimicuri?

Posibil să fim demoralizați tocmai de această limită și anticipăm că vom rămâne fără energie înainte să apucăm să facem lucruri cu adevărat importante?

Sau poate ne permitem să ne irosim energia pentru tot felul de nimicuri tocmai pentru că mâine va fi un nou pișu și o nouă zi?

Aproape sigur mâine va fi o nouă zi și un nou pișu.

O spun din experiență.

Astăzi am împlinit 13.069 de zile pe acest pământ, știu despre ce vorbesc 🙂

Problema este că mâine nu va exista la nesfârșit.

Nici măcar pișu așa cum îl știi astăzi nu va fi la fel la nesfârșit – prostata, incontineța urinară și alte nemernicii fiziologice sunt lucruri care se-ntâmplă la un moment dat într-una dintre cele câteva zeci de mii de zile pe care le ai de trăit.

Prin urmare, cred c-ar trebui să fii mult mai atent la felu-n care-ți consumi energia și timpul.

Ți-o spun ție ca să mi-o spun și mie.

În fine, ce poți face dincolo de-a medita la ideea că viața-i trecătoare?

Poți să-ți începi ziua făcând întâi lucruri importante, care pot produce o diferență-n viața ta.

Nu de alta, dar lucrurile importante sunt cele care, de obicei, necesită și mai multă energie, așa că-i deștept să le faci când beneficiezi de aceasta.

Apoi, când îți vei fi consumat o bună parte din energia cu care te-ai trezit dimineață, poți să te ocupi și de chestiunile care nu necesită cine știe ce efort de gândire, de creativitate, de atenție etc.

În cazul meu, un lucru important este să scriu pentru site-urile mele.

Alt lucru important este să citesc informații care-mi sunt de folos.

În cazul tău, activitățile importante, profitabile, care fac o diferență în viața ta pot fi altele. Fiecare dintre noi poate identifica aceste activități printr-un efort de sinceritate pentru că mai mereu știm ce e bine și ce nu e bine pentru noi.

E suficient să fim sinceri cu noi înșine.

Prin urmare, eu încerc să aloc în prima parte a zilei acestor activități importante – scris și citit.

Apoi, când nu mai am energie pentru scris sau pentru citit lucruri care-mi solicită atenția de-o manieră profundă, pot să mă ocup și de alte lucruri – chestii administrative la site-uri, completat facturi, trecut cheltuieli în YNAB, mers la cumpărături, dat telefoane etc.

Sigur, sunt oameni care au impresia că dacă-și încep ziua făcând tot felul de nimicuri, bifându-le pe listă, intră automat într-un soi de “flow”, de stare productivă care-i duce spre realizări ulterioare mărețe.

Așa este, chiar intri.

Mai mult, e plăcut să-i oferi creierului impresia că înaintezi, că rezolvi sarcini, că ești capabil să duci la capăt ceea ce-ți propui.

Totuși, riști să intri-n acest joc atât de profund, încât să uiți că timpul trece, iar energia ta se poate consuma și cu astfel de încercări ușoare și neimportante.

În concluzie, nu te minți singur.

Doar micționează așa.

Cum să devii cea mai bună variantă a taPS: în ghidul Sfarmă Piatră te învăț cum să-ți organizezi viața astfel încât să faci ceea ce contează și să eviți pierderile de timp și de energie.

Îți dezvălui sistemul meu de organizare a timpului și a proiectelor mele.

Partea cu adevărat bună la acest sistem este că-i rapid de pus în practică, e ușor de urmat și îți limpezește drumul de la plan la acțiune.

 

Foto: ulaahmed

Abonează-te prin email și primești ponturi la care doar abonații au acces! Trimit mail-uri zilnic. Fără SPAM, fără prostii.