O prelată mult prea mare

Se spune că din mare poți face mic, dar din mic nu prea poți face mare.

Vorba nu este universal valabilă, dar se bazează pe niște constatări de bun simț.

De exemplu, dacă ai o prelată cu suprafața de 20 m², poți acoperi cu ea o suprafață de 10 m².

Dacă însă prelata ta ar avea doar 5 m², nu ai avea cum să acoperi aceeași suprafață indiferent de geometria prelatei sau a suprafeței.

De aici și ideea că mai bine să fie mai mult decât să fie mai puțin.

Și tot de aici filzofia de hoarder – „lasă, că nu strică să fie acolo!”.

Pe de altă parte, deși dintr-o prelată mare poți face o prelată mică tot procesul de adaptare la suprafața mică poate fi greoi.

Aparent discut despre prelate, în realitate vorbesc despre o problemă cu care ne confruntăm mulți dintre noi.

E vorba de incapacitatea de-a ne da seama ce-nseamnă de ajuns în tot felul de arii ale vieții noastre.

Prelata este un simbol pentru ce înseamnă de fapt suficienți bani, suficiente ore de muncă, suficiente lucruri pe care le aduni în casă, suficientă mâncare.

Poate fi simbol și pentru ce înseamnă de ajuns când vine vorba de timpul petrecut urmărind seriale pe Netflix sau la TV.

Pentru ce-nseamnă de ajuns când vine vorba de timpul petrecut pe Facebook, ce înseamnă de ajuns când vine vorba de hainele pe care le tot cumperi, pentru tipul de telefon pe care-l alegi, pentru dotările mașinii pe care vrei să ți-o cumperi etc.

În aproape orice arie a vieții tale există un „suficient” sau un „de ajuns”, problema este că ne-am tocit capacitatea de-a-l identifica.

Astfel, am ajuns să avem deasupra captelor (minților) noastre niște prelate atât de mari încât e firesc să ne simțim stresați, copleșiți, chiar sufocați.

Mai mult, această prelată îți iau și toată lumina care-ți permite să vezi un pic în jur.

Îți ia vederea spre lucruri care pot fi importante și pe care le ignori sau le lași la coada listei – oameni apropiați, somn suficient, mâncare sănătoasă, mers pe jos etc.

În ghidul Sfarmă Piatră, te învăț ce ai de făcut pentru a te simți bine-n pielea ta cu mult mai puțin decât crezi acum că ai nevoie:

Sfarmă Piatră – Transformarea

 

Abonează-te prin email și primești ponturi la care doar abonații au acces! Trimit mail-uri zilnic. Fără SPAM, fără prostii.