Capcana priorităților reale

Aud des expresii precum „trebuie să știi care îți sunt prioritățile” sau „trebuie să acorzi timp priorităților tale”.

Nu prea înțeleg de unde și până unde acest tip de preocupare.

În mod evident, știi exact care-ți sunt prioritățile și le acorzi deja suficient timp.

Singura problemă este că între ceea ce ți-ar plăcea să fie prioritățile tale și ceea ce demonstrezi că sunt prioritățile tale e o diferență.

La ce mă refer?

Păi, mă refer la faptul că există o mare diferență între ceea ce numești prioritate atunci când îți faci acel plan de-nceput de an și ceea ce ai ca prioritate concretă în viața de zi cu zi.

Mai exact, e o diferență între prioritatea plănuită de-a petrece timp citind cărți care te dezvoltă ca om și o prioritatea demonstrată zi cu zi precum bălăceala nesfârșită pe Facebook.

Prioritatea plănuită de a citi cărți nu primește suficient timp și rămâne la stadiul de simplă intenție pasageră. În schimb, prioritatea reală de-a petrece timp pe Facebook primește o grămadă de atenție și de timp, chiar dacă nu ți-ai propus așa ceva.

La fel stau lucrurile în tot felul de alte privințe.

De exemplu, ai putea spune că prioritatea ta este să slăbești și să mănânci sănătos. Chiar plănuiești să faci asta începând cu data de-ntâi a lunii cutare. Vorba ceea, n-ai putea începe ceva important într-o oarecare  joi, pe-un oarecare 9 august, cum au îndrăznit alții să facă.

În fine, dacă realitatea arată că nu mănânci sănătos și nu faci eforturile de-a slăbi, respectiva prioritate plănuită cu grijă este o simplă intenție.

Mai mult, se poate spune că prioritatea pe care o respecți și căreia îi acorzi toată atenția ta este aceea de-a mânca nesănătos și-n exces.

Și exemplele pot continua cu priorități pe care le respecți și cărora le acorzi timp / energie, deși nu ai plănuit neapărat asta – urmărirea de seriale-n neștire, verificarea compulsivă a contului de email, verificarea la fel de compulsivă a telefonului, leșinul nesfârșit pe canapea când te-ntorci de la muncă, consumul zilnic de alcool, fumatul etc.

Priorități reale vs simple intenții

În concluzie, realitatea este că întotdeauna acorzi atenție, timp și energie priorităților tale reale.

Doar că, așa cum spuneam, aceste priorități nu sunt ceea ce ți-ar plăcea să fie.

Apropo, după cum poți observa, spun „că ți-ar plăcea să fie” și nu „ai vrea să fie”.

Asta pentru că e o mare diferență între ce ți-ar plăcea și ce ai vrea.

De ce?

Pentru că a vrea implică în mod real voință, pe când „ți-ar plăcea” implică un soi de leneșă amânare-n viitor a orice presupune efort.

Mai mult, ceea ce vrei cu adevărat se vede-n viața de zi cu zi.

Vrei cu adevărat să pierzi ore-ntregi pe Facebook pentru că a avea o viață reală presupune ceva mai mult efort decât a-ți toci degetele pe display-ul telefonului.

Vrei cu adevărat să nu te duci la sală de 3-4 ori pe săptămână și să te lași pradă poftelor de făinoase, dulciuri etc.

Vrei cu adevărat să freci menta la TV sau cu ochii-n Netflix.

De altfel, aici mai apare o confuzie. Unii numesc „priorități reale” acele priorități înălțătoare, gen să petreci mai mult timp cu cei apropiați, să faci bani pe cont propriu, să renunți la o relație nocivă etc.

Nu, prioritățile reale sunt cele pe care le respecți acordându-le atenție, timp, energie.

E vorba de ce faci practic. Este vorba de ceea ce demonstrezi că vrei cu adevărat.

Restul, cele care doar ți-ar plăcea să le faci, pe care doar le plănuiești, pe care doar le anunți cui vrea să te asculte, sunt nevrute cu adevărat.

În ghidul Sfarmă Piatră – Transformarea, te-nvăț cum să transformi ceea ce ți-ar plăcea să faci în ceea ce faci cu adevărat.

Nu-ți închipui însă că ghidul meu îți rezolvă problemele de o asemenea natură încât tu vei fi scutit de efort.

Din contră, vei face mai multe eforturi decât faci de obicei.

Ia-ți ghidul acum și treci la treabă:

Sfarmă Piatră – Transformarea

 

Foto:  Nick Fewings

Abonează-te prin email și primești ponturi la care doar abonații au acces! Trimit mail-uri zilnic. Fără SPAM, fără prostii.