Psihologie și filozofii pragmatice

Mai jos ai o listă a celor mai bune articole care acoperă aria psihologiei și a filozofiilor pragmatice.

Dacă vrei o listă a tuturor textelor scrise de mine pe acest site, aici ai arhiva completă.

Scenariul produce acțiunea
Ai un control mai bun atunci când te pregătești să ai acel control. Imaginația ta poate fi câmpul tău de antrenament pentru evitarea a tot felul de comportamente / acțiuni nocive.

Aroganții pești de acvariu
Cică am avea un stil de viață asemănător cu cel al peștilor dintr-un acvariu. O aberație! Noi ne aflăm de partea corectă a peretelui de sticlă!

Ce ar trebui să faci dacă te-a isterizat rezultatul alegerilor
Dacă PSD nu obținea acest scor mare și USR nu obținea acest scor normal, viața ta ar fi fost mult, mult mai bună fără ca tu să faci ceva în privința asta. Ce să zic, am avut ghinion!

Dacă spui nu, fă-o rapid!
Dacă e cazul să spui nu, fă-o rapid și direct. Fără atitudinea aceea căcăcioasă care ajunge să transforme un nu curajos într-un soi de balegă conversațională.

Cei mai penibili oameni
Multă vreme, am crezut că cei mai penibili oameni ar fi cei care salută cu formula „Bună dimi!”. Totuși, lucrurile încep să se schimbe. În ceva mai rău de atât, normal.

Cititul pe bune e egoist
Unii citesc pentru ei, alții citesc pentru alții. Cei care citesc pentru ei înțeleg plăcerea cititului. Cei care citesc pentru alții habar n-au pe ce lume trăiesc.

Religia victimizării
Când ești victimă de profesie, viața e dureros de simplă: ai toate răspunsurile și toți vinovații în față. Nu-ți rămâne decât să te plângi.

Cum să te folosești de Facebook, Netflix, Google etc.
Unii cred că platformele digitale te folosesc atunci când colectează date despre tine pentru a le vinde apoi advertiserilor. E corect, dar e doar o parte a poveștii.

Nu fi prost, protejează-te!
Ai multe lucruri care merită ținute pentru tine, doar că le expui cu atâta ușurință încât le diluezi valoarea. Ce e prea ușor accesibil își pierde din valoare mai rapid decât ai crede.

Regula
Dacă poți face un lucru bine fără să te grăbești, cel mai probabil aceea e forma naturală de-a face acel lucru. Prin urmare, de ce te-ai grăbi?

Relaxează-te, poți judeca pe oricine
Mereu vor fi unii care-ți vor spune tot felul de chestii cretine de genul „dar cine ești tu să judeci?!”. Sau „nu judeca pentru că vei fi și tu judecat!”. Nu-i băga-n seamă, bagă-i în alte locuri. E o formă bună de judecare.

Broaștele
Decât să consideri lucrurile importante ca fiind niște broaște care trebuie neapărat mâncate, mai bine vin-o-n realitate și consideră-le ceea ce sunt: lucruri importante.

Cititul despre cum se face
Unii oameni cred că cititul e degeaba. De obicei, e vorba despre oamenii care-s ei înșiși degeaba. Pe de altă parte, respectivii pot avea măcar parțial dreptate.

Supa
Cea mai bine mirositoare supă din lumea asta am descoperit-o într-o cursă low cost. Ca orice rahat, este ieftină și adictivă. Din fericire, nu pentru mine.

De ce am renunțat la Netflix
Am decis să renunț la Netflix ca să-mi folosesc timpul ceva mai bine. Adică, pe românește, am vrut să fac ceva mai mulți bani și pierderea de vreme nu mă ajuta.

Cel mai dificil lucru făcut anul acesta
Când dorești să fii peste tot, riști să fii pe nicăieri. Pe de altă parte, e al naibii de greu să renunți să mai fii peste tot. Ți-o spun din proprie experiență.

N-am încredere în telefonați
Dacă un om este veșnic lipit de telefonul său, acel om are o capacitate scăzută de-a se concentra la lucruri externe dispozitivului. Asta-mi inspiră multe, mai puțin încredere.

Descoperirea marii pasiuni
Marea pasiune nu se descoperă atunci când umbli prin viață fără direcție. Sigur, poți să te bazezi pe noroc, dar atunci e bine să te apuci să joci la loto. Alternativa este să faci ceva concret în această direcție.

De ce ar trebui să-ți scrii gândurile și faptele într-un jurnal
Scrisul în jurnal îți limpezește și organizează mintea, te ajută să ai claritate în gânduri și acțiuni. De asemenea, îți spune adevărul despre tine cu mare fidelitate.

Un preț destul de bun pentru niște oameni destul de triști
Zilele acestea, vor fi reduceri. Unele reale, altele ireale. Per total însă, prețurile chiar vor fi destul de bune. Și tot per total, oamenii care cumpără lucruri fără să aibă nevoie de ele sunt destul de triști.

O prelată mult prea mare
Aparent, nu strică să ai în plus. E o întreagă filozofie de viață în jurul lui „a avea”. Totuși, în realitate, ce este în plus poate să-ți provoace un stres mai mare decât ce ai în minus.

Cum am devenit alt om. De vreo 7 ori
La-nceput, câștigam cu 100 Lei mai puțin decât aveam nevoie ca să supraviețuiesc. Apoi, am început să-mi cresc veniturile, dar și să fac tot felul de alegeri – unele proaste, unele bune. Despre aceste alegeri îți vorbesc în acest text.

Ce m-a învățat spălatul doar cu apă rece
Cineva apropiat mie obișnuia să-mi spună că dacă te speli cu apă rece, nu răcești. Nu se baza pe rezultatele unor studii citite pe net, ci pe o experiență proprie începută-n armată acum niște zeci bune de ani și continuată apoi cam tot restul vieții sale.

Ce este stoicismul – principii, influență, scurt istoric
Stoicismul este o filozofie veche și pragmatică. Principiile sale sunt ușor de înțeles și îi ajută pe oameni să ducă o viață mai bună. Cei mai cunoscuți practicanți ai filozofiei stoice sunt Marcus Aurelius, Epictetus și Seneca, dar multe alte personalitățile lale umii au îmbrățișat acest sistem filozofic.

Cum m-a ajutat mâncatul în oraș să-mi pun ordine în bani
Acum niște ani, aveam păcătosul obicei de-a încerca aproape orice restaurant nou pe care-l remarcam. În primă fază, asta m-a costat mulți bani. Ulterior, asta mi-a economisit și mai mulți.

Dacă nu începi, sigur dai greș
Obișnuiești să aștepți apariția motivației și abia apoi acționezi? Ar trebui să acționezi chiar dacă nu ai motivația necesară pentru că aceasta se naște chiar din trecerea la acțiune.

Capcana priorităților reale
Oamenii își respectă deja prioritățile, doar că acestea nu sunt cele pe care le anunță când fac acele planuri de transformarea a propriei vieți.

Cum să-ți stabilești obiective deștepte!
Când spun “obiective deștepte”, mă refer la genul de obiective a căror realizare aduce beneficii într-o grămadă de arii ale vieții tale. Află cum arată acestea și treci la treabă!

De ce Pareto ar trebui să fie idolul tău
Pareto a trăit acum mult timp, dar n-a trăit degeaba. Regula 80/20 te ajută să găsești focus pentru activitățile tale cu adevărat profitabile.

Somnul ar trebui să fie obsesia ta numărul 1
În afară de respirat și de consumul de apă, nimic nu este mai important decât somnul. Majoritatea oamenilor dorm insuficient și prost. Îmbunătățește-ți viața cu adevărat și învață cum să dormi mai bine.

De ce suntem grași – cum s-a jucat natura cu mintea noastră
Primii hominizi erau foarte promițători, dar curând natura și-a dat seama că nu vor atinge perfecțiunea insectelor. Prin urmare, ne-a lăsat de capul nostru.

Nimicul care chiar contează al naibii de mult
Niciodată nu stăm pe loc. Înaintăm sau regresăm. Nemișcare nu există, așa că fii atent inclusiv la lucrurile banale pe care le faci. În text, ai mai multe amănunte.

De ce e important să-ți crești standardele în privințe mărunte
Oamenii se uită la cum ar putea să crească în tot felul de arii sofisticate ale vieții. Înainte să faci pași mari, ar trebui să-nveți să faci pași mici. Să-ți crești standardele în privințe aparent mărunte reprezintă una dintre cele mai inteligente și profitabile mișcări pe care le-ai putea face.

Ce ar trebui să faci înainte să urmărești cel mai fain serial făcut vreodată
Preferatul meu este OZ. Apoi, vine Seinfeld. Apoi, The Sopranos. Aș putea continua cu o grămadă de alte exemple și aș ajunge astfel lejer la un top 20 seriale care mi-au plăcut mult. Nu știu cum ești tu, dar știu cum sunt eu când vine vorba de seriale faine. În mare, sunt lacom și iresponsabil.

Obișnuiește-te să nu-ți placă chiar totul
Una dintre marile noastre probleme este excesul de confort. De fapt, nu confortul în sine, ci dorința permanentă de-a-l obține.

Cum să nu-ți ma faci griji
Orice grijă ți-ai face, e sigur pierdere de vreme. Dacă se-ntâmplă răul de care te temi, cu ce te-a ajutat să-ți faci griji înainte să se producă? Dacă nu se-ntâmplă, care a fost rostul grijilor?

De ce îți plac insultele lui Radu Banciu
Atunci când cine știe ce personalitate este jignită, poți avea impresia că viața ta nu este chiar atât de rea. Și că insuccesul tău nu e chiar atât de mare.

De ce spui ceea ce nu vrei să spui
Dacă te-ai săturat să nu spui vreodată ceea ce crezi cu adevărat de teamă că cine știe ce se va întâmpla, e timpul să schimbi ceva. Asta mai ales dacă vrei să-ți recapeți respectul de sine.

Viața pe Facebook: invidia e mereu pierdere de vreme
Sunt de aproape aceeași vârstă cu Martina Hingis și, deși ea a jucat tenis mai bine decât mine, ne leagă o întâmplare petrecută-n adolescență…

Cum să nu fii sclav – ghid de îndepărtare a buzelor de fundurile celor din jur
Niciodată nu e prea târziu să-ncepi să ai personalitate. E ușor să fii sclav și poate să pară foarte profitabil. În realitate, e doar o formă de nefericire continuă. Află ce este acela un sclav și cum să scapi de această pecete.

De ce e important să te elimini din viața anumitor oameni
Invidia este o mare pierdere de vreme. Totuși, atunci când se naște-n mintea cuiva apropiat și te privește, trebuie să rezolvi problema. Cum o rezolvi? Există tot felul de metode, dar aceasta poate fi tare, tare eficientă.

Cum obții respect de sine fără să te lauzi
Respectul de sine se obține simplu dacă știi cum să acționezi. Din păcate, lumea-n care trăim ne-mpinge pe mulți dintre noi spre comportamente și atitudini care ne golesc de respect de sine și ne scad valoarea-n ochii celor din jur. Află cum să eviți asta.

Dacă te interesează ceea ce scriu, abonează-te acum prin email și vei primi inclusiv ponturile la care doar abonații au acces: